Je hebt er vast weleens van gehoord; BPM. De afkorting BPM staat voor Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen. Ieder voertuig die in Nederland wordt geregistreerd, daar moet BPM voor worden betaald, op een aantal uitzonderingen na. Heb je deze BPM voldaan en is het voertuig op een juiste wijze geregistreerd, dan mag je er pas de openbare weg mee op. De hoogte van de BPM hangt af van een aantal factoren. Hieronder lees je welke dit zijn, altijd handig om te weten!
Geen BPM
Heb je een voertuig die na 1-1-2009 in gebruik genomen is en minder dan 110 gram CO2 uitstoot, in het geval van een benzinemotor? Of een uitstoot van minder dan 95 gram CO2 in het geval van een dieselmotor die ook na 1-1-2009 in gebruik genomen is? In dit geval hoef je geen BPM te betalen. Ga je een voertuig zakelijk rijden? Bijvoorbeeld omdat je het voertuig als taxi gaat inzetten? Of als bestelbus voor je koeriersbedrijf? Ook in die gevallen hoef je geen BPM te betalen.
Wel BPM
Ben je werkzaam in Duitsland en keer je terug naar Nederland? Als je dan nog door blijft rijden met je Duitse auto in Nederland, moet je ook BPM gaan betalen. Dat geldt ook als je een auto huurt in het buitenland, maar deze in Nederland voor langere tijd gaat rijden. Het lijkt soms voordelig om een auto uit het buitenland in Nederland te gaan rijden, maar hou dus altijd rekening met het feit dat je hier in Nederland er wel BPM voor moet betalen. Stopt je bedrijf en wil je een bedrijfsauto nu privé gaan rijden? Ook dan moet je BPM betalen. Denk hierbij aan een timmerman die na zijn pensioen, zijn bestelbus privé wil blijven rijden.
Hoeveel BPM moet je betalen?
Ben je nieuwsgierig hoeveel BPM je moet betalen voor een specifiek voertuig? Dit hangt af van de hoeveelheid CO2 uitstoot van dit voertuig. Ook is de netto cataloguswaarde van belang bij het vaststellen van de BPM. Wil je het snel uitrekenen? Maak dan gebruik van de BPM Calculator. Dan weet je precies waar je aan toe bent!