De meeste vrouwen kunnen hun gewone activiteiten, waaronder fietsen, tijdens de zwangerschap voortzetten. De voordelen van lichaamsbeweging tijdens de zwangerschap zijn algemeen bekend en omvatten een verminderd risico op een miskraam en zwangerschapsdiabetes; het is echter belangrijk dat u zich goed voelt voordat u gaat fietsen.
De eerste maanden (eerste trimester)
De eerste drie maanden van de zwangerschap zijn het meest kritiek. Dat komt omdat uw baby nog heel klein en kwetsbaar is, en elke vorm van letsel kan gevaarlijk zijn voor haar. Daarom moet u niet gaan fietsen als u problemen hebt met uw zwangerschap of zich op de een of andere manier onwel voelt.
Als u zich goed voelt en wilt blijven fietsen, overleg dan eerst met uw arts of het veilig is om de rest van uw zwangerschap te blijven fietsen.
De tweede drie maanden (tweede trimester)
Tijdens het tweede trimester is het belangrijk met uw arts te overleggen voordat u met een oefenprogramma begint. Ook zou u tot het einde van deze periode moeten kunnen blijven fietsen. Als u een hartziekte of hoge bloeddruk heeft, kunt u fietsen tijdens de zwangerschap beter vermijden.
De laatste drie maanden (derde trimester)
De laatste drie maanden (derde trimester) van de zwangerschap zijn het meest risicovol voor blessures. In deze periode kunt u moeite hebben om uw evenwicht en ademhaling onder controle te houden en de hogere eisen van het fietsen aan te kunnen. Als u toch gaat fietsen, draag dan een helm en andere beschermende kleding zoals kniebeschermers. Fietsen in druk verkeer moet worden vermeden omdat dit kan leiden tot een ongeluk of letsel voor moeder en foetus. Fiets ergens rustig, en kies als de inspanning teveel zou worden eerder voor een elektrische fiets.
Het is ook belangrijk te weten dat er bepaalde weersomstandigheden zijn die het risico op letsel bij het fietsen tijdens de zwangerschap kunnen verhogen: warm weer; regen; sneeuw- of hagelbuien; winderige omstandigheden (vooral als het hard genoeg waait om achteropkomende auto's moeilijk te horen); duisternis voor zonsopgang of na zonsondergang (omdat het zicht verminderd kan zijn).
Wat gebeurt er als ik een fietsongeluk krijg?
Een fietsongeluk kan leiden tot verwondingen die ernstig en levensveranderend zijn. Hetzelfde geldt voor een zwangere vrouw die gewond is geraakt bij een fietsongeluk.
Als u zwanger bent, is het belangrijk om na elk soort ongeval onmiddellijk medische hulp te zoeken (zelfs als u denkt dat het niet veel voorstelt). U moet het letsel ook melden aan uw verzekeringsmaatschappij en hen meedelen dat u gewond bent geraakt tijdens het fietsen als ze daarom vragen.
De voordelen van fietsen tijdens de zwangerschap zijn legio, maar soms voelt het alsof er meer risico's aan verbonden zijn. De waarheid is echter dat je niet helemaal hoeft te stoppen met fietsen omdat je zwanger bent. Je moet gewoon een paar eenvoudige voorzorgsmaatregelen nemen, zoals het dragen van een helm en ervoor zorgen dat je fiets in goede staat is voordat je weer op pad gaat.